Rektorn reflekterar

Direktlänk till inlägg 26 april 2012

Europa besök

Av Fredrik - 26 april 2012 10:26

I tisdags förra veckan, ungefär samtidigt som jag satt i samtal med våra kvalitetsgranskare, anlände 35 personer till vår skola.

Det var ”Comenius-gäster”, 10 stycken lärare och 25 elever från Orleons och Anteoise  i Frankrike och Merchteon i Belgien skulle gästa oss under fyra dagar.  Gäst-eleverna bodde hos värdfamiljer från skolan medan gäst-lärarna bodde på hotell.

Besöket inleddes med en aulasamling med presentationer av de olika skolorna. Tre av våra pojkar från åk 8 var fantastiskt då de på, på engelska, gjorde en presentation av Sverige och Björkebyskolan.

Därefter fick värdfamiljerna och lärare från Björkebyskolan tillsammans med alla gäster njuta av ett klassiskt svenskt smörgåsbord som vårt kök iordningsställt. Det hela spetsades med provsmakning av vår lilla norrländska delikates  surströmming (utomhus förståd!).

På onsdag förmiddag fick gästerna delta i lektioner i franska, svenska för nybörjare och NTA (Naturvetenskap och teknik för alla). Eftermiddagen åkte gästerna tillsammans med ett trettiotal Björkebyelever till Tom Tits i Södertälje. Besöket var mycket uppskattat både för av stora och små. Kvällen tillbringades på fritidsgården.

Tordagens förmiddag var det dans och innebandy på programmet och efter lunch var det stadsvandring och shopping i City.

Fredag förmiddag hann de också med att bekanta sig med shareware programmet Gapminder och att gå en tippspromenad.

Både de franska och belgiska lärarna var imponerade av allas vänliga och öppna bemötande. Skolans restaurang tyckte de var en stor tillgång.

Att alla elever får undervisning i hem- och konsumentkunskap och både två- och textilslöjd tyckte de var särskilt intressant då så inte är fallet i deras hemländer.

Vid lunchtid på fredagen lämnade gästerna Björkeby och Sverige.

Många nya kontakter har knutits och även att våra värdelever kommer att fortsätta kommunicera på Face-book med de franska och belgiska eleverna. De kommer också att längta efter den resa till dessa länder under nästa läsår.

Projektet som heter ”Communicating Service” är ett EU-finansierat projekt inom Comenius-rogrammet för livslångt lärande. Förutom att utbyta erfarenhet inom undervisning av matematik och naturvetenskap så ingår ett kulturellt utbyte och att få möjligheter att kommunicera på engelska.

Jag vill passa på att tacka alla lärare och elever som ställt upp och gjort ett fantastiskt arbete med att möta våra gäster. Jag vill dock speciellt tacka Gunilla, Hedvig, Andreas och Mikael som tar ansvar för projektet. Ett alldeles speciellt tack till alla föräldrar och elever som ställt upp som värdfamiljer. Alla era insatser till har varit ovärderliga.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fredrik - 26 april 2012 10:17

I förra veckan hände massor av aktivitet på skolan som är lite utöver det vanliga.  De flesta har nog hört att Björkebyskolan arbetar med ett kvalitetsutvecklingssystem som heter Qualis. Det utgår från 11 kvalitetskriterier där varje kriterium skall ...

Av Fredrik - 31 mars 2012 23:12

Får jag en fråga. Självklart får elever delta i avslutningarna. Vilket också sker. Men i allt för liten omfattning. Skolan har något att förmedla vid avslutningen men det viktigaste är att att eleverna har något att förmedla. MER ELEVEAKTIVITETER VI...

Av Fredrik - 31 mars 2012 23:12

Får jag en fråga. Självklart får elever delta i avslutningarna. Vilket också sker. Men i allt för liten omfattning. Skolan har något att förmedla vid avslutningen men det viktigaste är att att eleverna har något att förmedla. MER ELEVEAKTIVITETER VI...

Av Fredrik - 8 mars 2012 19:40

Tänkte bara passa på och berätta vad som händer i den fysiska miljön. Nog så viktigt. Det är avsatt 3,5 milj. till renovering av skolan. Bl.a. så skall samtliga dörrar bytas, målning av korridorer, sittmiljöer för eleverna med ett kafé, ny belysnin...

Av Fredrik - 10 februari 2012 13:57

V.6  Här kommer lite information från skolan. Den här veckan har varit lite rörig av flera anledningar: Vi har haft nationella prov i åk 9 och åk 6. En grupp lärare och elever är på studieresa till Bryssel. En lärare, Roman Matus, har avsluta...

Ovido - Quiz & Flashcards