Rektorn reflekterar

Alla inlägg den 28 mars 2011

Av Fredrik - 28 mars 2011 08:18

Vi har i hård konkurrens blivit utvalda att delta i Forskarhjälpen. Mats Jalvemo, lärare i No, Teknik & Ma, har lämnat in en ansökan. Detta är ett samarbete mellan Nobelmuseet och Umeå Universitet.

Läs mer på Nobelmuseets hemsida där man bl.a skriver ” Det första projektet startar till våren och är ett samarbete mellan Nobelmuseet och en forskningsenhet vid Umeå universitet – Laboratoriet för kemisk biologi – som leds av professorerna Fredrik Almqvist, och Mikael Elofsson. Forskarna behöver hjälp med att hitta nya bakterier av gruppen aktinomyceter, en sort som är känd för att producera ämnen med antibiotiska egenskaper. Målet är att komma en liten bit på vägen till att hitta ny antibiotika, som i sin tur är en viktig pusselbit i kampen mot bakterieinfektioner hos människor och djur.

– Vi har riktigt bra testsystem för att undersöka om det finns några aktinomyceter i de vatten- och jordprover som eleverna samlar in. Det finns en chans att vi hittar någonting nytt som kan vara till hjälp för att bekämpa resistenta bakterier, säger Fredrik Almqvist.

Eleverna kommer under hela projektet att följa och medverka i forskningen genom nära kontakt med forskarna.”

Av Fredrik - 28 mars 2011 07:40

Sökande inför ht-11

Antalet elever som sökt till Björkebyskolan är fler av vad vi har förväntat oss. Elevantalet sjunker ju totalt i åldersgruppen för barn som skall börja i åk 6. Därför är det speciellt roligt och uppmuntrande för oss att det är fler som söker till vår skola i år jämfört med förra året. Det kan låta torftigt men det innebär bland annat att vi får förutsättningar för en god ekonomi. Vilket i sin tur är en förutsättning för att ge alla elever den undervisning och stöd som de behöver.


Enkäten

Just nu genomför kommunen en brukarenkät i alla åk 8. Eleverna besvarar den via dator på lektionstid. Jag vill här passa på att påminna föräldrarna att besvara de enkäter som blivit hemsända med ert barn och att se till att den kommer tillbaka.


ITK

Vi har installerat trådlöst nätverk de senaste dagarna. Det innebär att man kommer åt skoldatanätet från hela skolan.

Alla datorer skall bytas ut och vi har beställt över 80 bärbara och ett antal stationära. Nu väntar vi bara på att de nya datorerna skall levereras.

Järfälla kommun har även gjort en upphandling av en webbaserad kommunikationsplattform för samtliga kommunala skolor i kommunen. Det har blivit en del förseningar men nu skall den snart börja testköras. Glädjande kan vi meddela att Björkebyskolan blir en av de skolor som först skall pröva det nya systemet. Till ht-11 skall det vara i full drift.


Ny Läroplan för grundskolan – Lgr 11

Det har väl inte undgått någon att vi får en ny läroplan till hösten. På skolan arbetar vi med en fantastisk entusiasm för att förbereda oss för detta. När jag läser den nya läroplanen slås jag av stolthet över att verka i en verksamhet med så höga ambitioner. Jag tycker alla svenskar skall känna samma stolthet över att vi har en skola med högt ställda krav på barnens kunskapsmässiga och känslomässiga utveckling. Vi kanske inte alltid når fram men det är ingen tvekan om vart vi är på väg.

Vi har informerat Föräldrarådet att vi skall genomföra informationstillfällen för samtliga föräldrar i höst om den nya läroplanen.


Pedagogik

Vi hade en fortbildningsdag för lärarna som handlade om bedömning. Skolan tenderar att allt för mycket summera vad eleven lyckats åstadkomma och allt för lite redogöra för processen, framstegen och vad eleven behöver utveckla. Inte minst för de elever som når målen blir det lätt bara ett betyg i slutet på terminen. Därför hade vi en studiedag om hur vi kan bli bättre på att ge alla elever en bättre bedömning och bli bättre på att stötta och att sätta mål för alla.


Politik

Vår utbildningsminister, Jan Björklund, har varit i ropet igen. Vad man än tycker om honom så har han lyckats ställa skolfrågor på kartan. I en artikel för ett tag sedan hävdade han att lärarna måste ta makten i klassrummet. Jag håller helt med utbildningsministern. Det pedagogiska ledarskapet kommer vi att arbeta mycket med det närmaste året. Däremot tror jag inte på Jan Björklunds slutsats hur detta ledarskap skall upprättas. Han föreslår tillbaka till katederundervisning men är det något som den svenska skolan är bra på så är det barn och ungdomars förmåga att arbeta individuellt och i grupp. Med det sagt så måste naturligtvis även detta tränas för att det skall bli en god inlärningssituation.

Ovido - Quiz & Flashcards