Rektorn reflekterar

Senaste inläggen

Av Fredrik - 31 oktober 2011 13:40

Vi gick som skola in med en ny idé och anda inför detta läsår. Vi har som mål att med duktiga lärare, bra miljö, material och stöd kunna erbjuda eleverna de bästa förutsättningarna för deras kunskapsinhämtning. Vi såg också samarbetet mellan hem och skola som en ytterst viktig aspekt i hur vi som skola vill fungera.

Ibland är det svårt att synliggöra de insatser som faktiskt görs och därför tänkte jag belysa några:

Vi har satsat på goda uppstarter för klasserna och för de helt nya eleverna påBjörkebyskolan, årskurs 6, bjöd vi en kväll in till föräldra- och elevmöte samtidigt som vi hade korvgrillning. Att tänka nytt i samband med föräldramöten då man möjliggör att både informera om skolans verksamhet men även hitta en plattform där vi får knyta föräldra- och elevkontakt utanför klassrummet känns givande.

Vi har även försökt att tänka framåt när det gäller elevernas kunskapsinhämtning och därför har alla klasser blivit informerade om studieteknik. För de elever som snart lämnarBjörkebyskolan, årskurs 9, bjöds alla elever och föräldrar in till en föreläsning som hölls av Anna Tebelius Bodin och handlade om studieteknik och studiemotivation - tips inför gymnasiet.

Som jag tidigare informerat om på olika sätt så har vi försökt att förbättra miljön genom att bland annat göra flera områden i skolan mer ljuddämpande, vi målade om inför skolstarten, ordnade med bättre toalettdörrar, förbättrade belysningen m.m

Fritidsverksamheten för årskurs 6 har vi fått beröm för och där känner vi att vi lyckats tillgodose de flestas behov. Med tanke på att det är en relativt nystartad verksamhet så känns det redan nu som att vi börjat rätt och fortsatt rätt.

Biblioteket har flyttat lokal och finns nu i ”hjärtat av skolan”. Att ha ett skolbibliotek är enligt den nya skollagen ett krav och vi tycker att flytten blivit ett lyft. Platsen möjliggör att eleverna lätt kan ta del av vad som finns där och vi har engagerad personal som kan hjälpa till att ladda ned talböcker m.m

Vi erbjuder läxläsning/studiestöd vid ett flertal tillfällen under veckan. För elever i behov av särskilt stöd så har vi kunnat tillhandahålla bl.a bärbara datorer med kompensatoriska hjälpmedel, möjlighet att ladda ned Stava Rex, Claro Read och Spell Right till sina hemdatorer, en extra stödtimme i ämnena matematik och svenska varje vecka utöver de ordinarie lektionstimmarna och nu kommer alla årskurser även att få möjlighet att till stöd i engelska 30 min utöver lektionstid. Inläst material från inläsningscentralen finns att tillgå och vårt samarbete med Skoldatateket ser vi som en oerhörd förmån.

Vi har ett elevråd och ett föräldraråd som vi värdesätter.

Vi hade nyligen besök av både rektorer från skolor i andra länder och specialpedagoger från andra skolor i Stockholms län som bland annat uppmärksammade våra stora, fina lokaler och klassrum, vårt bibliotek, den goda skolmaten, den dämpade ljudnivån i matsalen, en god interaktion mellan elever och lärare samt en kvalitativ undervisning.

Det känns glädjande med positiv feedback och även nödvändigt för oss som många gånger blir ”hemmablinda” och kanske inte uppskattar det vi faktiskt har som är bra.

I framtiden har vi några områden som vi kommer specifikt att arbeta med.

  • Öka trygghet och lugn i klassrum och korridorer.
  • Implementera den nya läroplanen, Lgr 11.
  • Utveckla och säkerställa bedömning och betygsättning. Mycket viktigt då detta är en del av vår myndighetsutövning. Vi ser också bedömning inte bara som ett sätt att mäta elevernas kunskaper utan också att bli som ett stöd för framtida lärande.
  • Utveckla inne- och utemiljön. En trivsam miljö är en förutsättning för en god lärandemiljö.

Ha ett bra höstlov!  

Av Fredrik - 11 april 2011 11:26

Många barn äter inte en fullgod frukost vilket leder till trötthet och koncentrationssvårigheter före lunch.

Därför kommer vi nu efter påsk erbjuda frukost till samtliga elever. Vet du med dig att ditt barn har svårt att äta direkt på morgonen kanske det går bättre tillsammans med några kamrater på skolan.

Vi erbjuder juice, smörgås, fil och müsli för en kostnad av 10 kr. Frukost serveras mellan 7.30-8.00

Kanske är detta något som passar ditt barn?

Av Fredrik - 11 april 2011 10:26

Jag fick en fråga för några dagar sedan. Jag besvarar den här då personen skrev ut sin mailadress så jag såg detta som ett bättre forum.

”En idé, vet inte om ni har haft liknande tidigare eller om det inte är av intresse men skulle det inte vara superkul/intressant att ha en "Arbetslivsdag", där man bjuder in föräldrar som vill komma och presentera sina företag/roller/varför arbetar jag med det jag gör, vilka arbeten som finns "där ute". Vore kul att kunna ge barnen inspiration och kanske "så" ett frö om vad jag vill bli när jag blir stor......som sagt en fundering...,”

Det är väldigt roligt att ni föräldrar kommer med konstruktiva synpunkter på verksamheten. Det här tycker jag är en alldeles utmärkt idé. Den går dessutom i linje med den nya läroplanen, Lgr 11, som träder i kraft 1 juli 2011. Här lyfter man fram entreprenörskap och entreprenöriellt lärande. Med detta menas inte att alla barn skall bli företagare men att kreativitet och driftighet skall synliggöras. Likaså skall skolan knytas närmare arbetslivet. På Björkebyskolan arbetar vi för en skola mitt i byn. I det ligger inte bara goda relationer till hemmen utan även till de verksamheter som bedrivs i Barkaby/Skälby kommundel. En naturlig del i detta är att vi utvecklar samarbetet med de lokala företagen.

Så idén om en Arbetslivsdag tycker jag ligger helt i linje med vår verksamhet.

Av Fredrik - 28 mars 2011 08:18

Vi har i hård konkurrens blivit utvalda att delta i Forskarhjälpen. Mats Jalvemo, lärare i No, Teknik & Ma, har lämnat in en ansökan. Detta är ett samarbete mellan Nobelmuseet och Umeå Universitet.

Läs mer på Nobelmuseets hemsida där man bl.a skriver ” Det första projektet startar till våren och är ett samarbete mellan Nobelmuseet och en forskningsenhet vid Umeå universitet – Laboratoriet för kemisk biologi – som leds av professorerna Fredrik Almqvist, och Mikael Elofsson. Forskarna behöver hjälp med att hitta nya bakterier av gruppen aktinomyceter, en sort som är känd för att producera ämnen med antibiotiska egenskaper. Målet är att komma en liten bit på vägen till att hitta ny antibiotika, som i sin tur är en viktig pusselbit i kampen mot bakterieinfektioner hos människor och djur.

– Vi har riktigt bra testsystem för att undersöka om det finns några aktinomyceter i de vatten- och jordprover som eleverna samlar in. Det finns en chans att vi hittar någonting nytt som kan vara till hjälp för att bekämpa resistenta bakterier, säger Fredrik Almqvist.

Eleverna kommer under hela projektet att följa och medverka i forskningen genom nära kontakt med forskarna.”

Av Fredrik - 28 mars 2011 07:40

Sökande inför ht-11

Antalet elever som sökt till Björkebyskolan är fler av vad vi har förväntat oss. Elevantalet sjunker ju totalt i åldersgruppen för barn som skall börja i åk 6. Därför är det speciellt roligt och uppmuntrande för oss att det är fler som söker till vår skola i år jämfört med förra året. Det kan låta torftigt men det innebär bland annat att vi får förutsättningar för en god ekonomi. Vilket i sin tur är en förutsättning för att ge alla elever den undervisning och stöd som de behöver.


Enkäten

Just nu genomför kommunen en brukarenkät i alla åk 8. Eleverna besvarar den via dator på lektionstid. Jag vill här passa på att påminna föräldrarna att besvara de enkäter som blivit hemsända med ert barn och att se till att den kommer tillbaka.


ITK

Vi har installerat trådlöst nätverk de senaste dagarna. Det innebär att man kommer åt skoldatanätet från hela skolan.

Alla datorer skall bytas ut och vi har beställt över 80 bärbara och ett antal stationära. Nu väntar vi bara på att de nya datorerna skall levereras.

Järfälla kommun har även gjort en upphandling av en webbaserad kommunikationsplattform för samtliga kommunala skolor i kommunen. Det har blivit en del förseningar men nu skall den snart börja testköras. Glädjande kan vi meddela att Björkebyskolan blir en av de skolor som först skall pröva det nya systemet. Till ht-11 skall det vara i full drift.


Ny Läroplan för grundskolan – Lgr 11

Det har väl inte undgått någon att vi får en ny läroplan till hösten. På skolan arbetar vi med en fantastisk entusiasm för att förbereda oss för detta. När jag läser den nya läroplanen slås jag av stolthet över att verka i en verksamhet med så höga ambitioner. Jag tycker alla svenskar skall känna samma stolthet över att vi har en skola med högt ställda krav på barnens kunskapsmässiga och känslomässiga utveckling. Vi kanske inte alltid når fram men det är ingen tvekan om vart vi är på väg.

Vi har informerat Föräldrarådet att vi skall genomföra informationstillfällen för samtliga föräldrar i höst om den nya läroplanen.


Pedagogik

Vi hade en fortbildningsdag för lärarna som handlade om bedömning. Skolan tenderar att allt för mycket summera vad eleven lyckats åstadkomma och allt för lite redogöra för processen, framstegen och vad eleven behöver utveckla. Inte minst för de elever som når målen blir det lätt bara ett betyg i slutet på terminen. Därför hade vi en studiedag om hur vi kan bli bättre på att ge alla elever en bättre bedömning och bli bättre på att stötta och att sätta mål för alla.


Politik

Vår utbildningsminister, Jan Björklund, har varit i ropet igen. Vad man än tycker om honom så har han lyckats ställa skolfrågor på kartan. I en artikel för ett tag sedan hävdade han att lärarna måste ta makten i klassrummet. Jag håller helt med utbildningsministern. Det pedagogiska ledarskapet kommer vi att arbeta mycket med det närmaste året. Däremot tror jag inte på Jan Björklunds slutsats hur detta ledarskap skall upprättas. Han föreslår tillbaka till katederundervisning men är det något som den svenska skolan är bra på så är det barn och ungdomars förmåga att arbeta individuellt och i grupp. Med det sagt så måste naturligtvis även detta tränas för att det skall bli en god inlärningssituation.

Av Fredrik - 24 januari 2011 22:03

  • Vi erbjuder 4 profiler



    • Ma/No


    • Idrott- & hälsa


    • Estet


    • Global kommunikation


  • Profilerna finns kvar men inte profilklasserna. Dessa ersätts i stället med profiltid för att öka flexibiliteten.
  • Första året på Björkebyskolan blir ett prova på år. Det innebär att alla elever i åk 6 kommer att prova på alla våra profiler för att sedan välja inriktning inför åk 7. Vi tror att det kan vara svårt för många barn att efter 4 ½ år i skolan välja fördjupning för kommande 4 ½ år. Därför hoppas vi att detta skall ge eleverna mer på fötterna inför högstadiets sista 3 år.

  • Vi fortsätter vårt trygghetsarbete med att utveckla Amor-gruppen

Av Fredrik - 24 januari 2011 21:51

I framtiden skall jag lägga ut frågor och inlägg direkt på bloggen. Jag kommer således mer att agera som en redaktör. Krav? Inläggen skall hålla en god anständighet. Så kom igen och tyck till om allt mellan himmel och jord men framförallt om skollivet i allmänhet och Björkebyskolan i synnerhet men också om att vara förälder och tonåring.

Av Fredrik - 24 januari 2011 21:40

Sedan hösten har vi intensifierat vårt trygghetsarbete. Vi kallar det AMOR-gruppen och är inriktat på antimobbingarbete. Direkt när någon elev uttrycker att den känner sig utsatt så skall två lärare ta tag i händelsen. Man arbetar med samtal med samtliga inblandade och deras föräldrar. För mer information läs på hemsidan.

Ovido - Quiz & Flashcards